Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikánu se bojí i NASA, zavírá vesmírné centrum. V Georgii nařídili evakuaci

Dalekohled Jamese Webba
Dalekohled Jamese Webba
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Miami - Jihovýchodní státy USA se připravují na příchod hurikánu Irma, který momentálně řádí na karibských ostrovech. Guvernér státu Georgia vyhlásil povinnou evakuaci některých regionů. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se rozhodl uzavřít Kennedyho vesmírné středisko na Floridě.

V části Georgie platí stejně jako v Jižní a Severní Karolíně a na Floridě stav nouze. Guvernér Nathan Deal, jehož stát nepamatuje úder hurikánu podobné síly od roku 1898, dnes vyhlásil povinnou evakuaci oblastí blízkých atlantickému pobřeží Georgie, která se týká například města Savannah. S evakuací či záchranou obyvatel bude pomáhat 5000 příslušníků místních bezpečnostních složek.

NASA má obavy z možného poškození Kennedyho střediska na Mysu Canaveral, které je schopné bez potíží odolat větrům o rychlosti přibližně do 220 kilometrů v hodině, Irmu však zatím provázejí větry o téměř 70 kilometrů rychlejší. Zaměstnanci proto dnes opevňovali dveře důležitých budov a nosili k nim pytle s pískem. V pátek bude na bezpečnost centra dohlížet 120 lidí z celkových 9000 zaměstnanců.

Floridský guvernér Rick Scott oznámil, že úřady se všemožně snaží usnadnit zásobování čerpacích stanic pohonnými hmotami, kterých se kvůli masovému exodu lidí z pobřežních oblastí mnohdy na pumpách nedostává. Své domovy opouštějí mimo jiných desetitisíce obyvatel částí Miami, z letovisek prchají turisté z ostrovů Florida Keys.

Momentálně hurikán pustoší karibské ostrovy a má zasáhnout Dominikánskou republiky a Bahamy. 

Témata:  USA NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.