Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský tisk: Babiš chce vládnout, vyhne se tak vězení

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava/Praha - Slovenský list Denník N ve svém dnešním komentáři rozebírá vydání předsedy ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Prý má spočteno, že nejlepší šanci vyhnout se vězení nemá před soudem, ale tím, že na soud nakonec ani nedojde.

"Do voleb se o jeho případu nerozhodne a do nového parlamentu bude opět zvolen. Tím se jeho imunita obnoví a řízení proti němu se zastaví do dalšího hlasování již nového parlamentu o opětovném zrušení imunity," uvedl deník.

Podle listu, pokud bude mít Babiš štěstí, politické a parlamentní poměry v Česku se mezitím radikálně změní a k trestnímu stíhání vydán již nebude. "K tomu potřebuje, aby jeho hnutí vyhrálo volby tak, aby bez něj nešlo sestavit žádnou vládu nebo aby mohl koalici sám sestavovat s pomocí krajní pravice a levice - strany dnes kovaného českého nacionalisty Tomia Okamury a komunistů," napsal list.

Všichni mají podle komentátora jasno v tom, že Babišovo ANO není standardní strana, ale osobní majetek tohoto oligarchy. "Standardní strana by podobný problém vyřešila tím, že by obviněného lídra vyměnila za jiného. V případě jediného majitele to ovšem nejde," napsal list.

Babiš a předseda poslanců hnutí ANo Jaroslav Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku předloňska. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřování by mohl uzavřít do konce roku.

Témata:  Andrej Babiš noviny a tisk Slovensko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy