reklama

Poslední raketový test odsoudil japonský premiér Šinzó Abe, australský premiér Malcolm Turnbull, americký prezident Donald Trump a mnoho dalších světových lídru. Kvůli incidentu svolává OSN Radu bezpečnosti. Nicméně jejich drsná slova pravděpodobně neodradí Severní Koreu od dalších provokativních kroků.

Odborník na jadernou strategii Vipin Narang říká, že střelba proti Japonsku je "nepříjemně provokativní", ale je to jen poslední z dlouhé řady vojenských hnutí, které mají sloužit k upevnění moci Kim Čong-Una. Severní Korea se nejspíše snaží ukázkou svých zbraní odradit USA od útoku. Podle profesora Naranga buduje režim vojenskou techniku za třemi účely – upevnit komunistickou vládu, zabránit sjednocení poloostrova podle západních představ a vyhnout se odzbrojení.

Kim Čong-Un nemá dost vojenské síly na to, aby mohl zničit každou vojenskou základnu USA a jejich spojenců ve svém okolí. Místo toho bude testovat více a více střel, které by mohly udeřit na americkým území. Spoléhá se hlavně na to, že Spojené státy nebudou riskovat ztrátu jediného civilního města.

„Pokud může ohrozit americkou vlast, pak se musí změnit strategie. USA musí přemýšlet dvakrát, než udeří,“ řekl Vipin Narang. Kim Čong-Un sice riskuje odvetu, ale jeho logika spoléhá na to, že se Spojené státy bojí o své území a obyvatelstvo.

I přestože profesor Narang tvrdí, že vše je Kimův kalkul, poukazuje i na obrovské riziko, kterého se posledním testem dopustil. „Vypadá to, že ta raketa nedosáhla svého maximálního doletu. Je to ve vývojové fázi, stát se mohlo mnoho věcí. Kim Čong-Un nechtěl Japonsko zasáhnout, jen je vystrašit. Ale mohlo se něco pokazit, raketa mohla dopadnout na obydlené území.“

Kim Čong-Unovi nahrává taky to, že je jeho země schopná vyslat jednomyslný postoj, zatímco reakce USA jsou smíšené. I přes silná slova Donalda Trumpa jsou jeho vojenští poradci poněkud střízlivější. Bývalý strategický poradce Steve Bannon v rozhovoru řekl, že neexistuje vojenské řešení konfliktu. Raketový test byl také výsměchem do tváře amerického prezidenta, který se minulý týden chlubil tím, že jeho tvrdý postoj zabral, protože Severní Korea začíná konečně respektovat USA.

Podle Vipina Naranga je na čase, aby se svět přestal dívat na Kim Čong-Una jako neschopného vůdce a blázna. Všechno, co udělá, je pečlivě promyšlené a vypočítané.