Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odpor Němců proti vstupu Turecka do EU stoupá, Berlín chce přitvrdit

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín - Německo-turecké vztahy jsou od loňského roku velmi napjaté. Podle průzkumu by si 88 procent Němců přálo, aby Berlín vůči Ankaře postupoval rozhodněji. 84 procent Němců je proti přijetí Turecka do EU.

Více než tři čtvrtiny dotázaných (77 procent) jsou pro to, aby se Berlín zasadil o hospodářské sankce proti Turecku. Zároveň ale 80 procent Němců považuje za dobré, že kancléřka Angela Merkelová (CDU) dává najevo připravenost k rozhovorům. Ukazuje to nový průzkum veřejného mínění pro televizi ARD.

O možném členství Turecka v Evropské unii se v Německu znovu rozproudila debata tento týden, poté co se v neděli Martin Schulz (SPD) vyslovil pro ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou. Merkelová v týdnu vyjádřila přesvědčení, že by se vztahy s Tureckem měl zabývat říjnový summit EU.

Vztahy Německa, kde žije několikamilionová turecká menšina, a Turecka procházejí od loňska nejhorší krizí za desítky let. V poslední době k jejich dalšímu zhoršení přispělo i zadržení několika německých občanů v Turecku.

Témata:  Německo Turecko EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy