Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr v Barmě nemá konce, umírají hlavně Rohingové. Podle OSN počet obětí stoupl na tisíc

SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Rangún - Násilnosti v Arakanském státě na severovýchodě Barmy si podle OSN zřejmě vyžádaly přes 1000 obětí, převážně z řad muslimských Rohingů. Odhad je více než dvakrát vyšší než čísla předkládaná barmskou vládou.

Barmská armáda tvrdí, že během střetů zemřelo 430 osob, z toho 15 členů bezpečnostních sil. "Je možné, že bylo zabito už přes tisíc lidí," uvedla ale zvláštní vyslankyně OSN pro Barmu I Jang-i. "Do konfliktu jsou sice zapojeny dvě strany, ale oběti pocházejí hlavně z populace Rohingů," dodala.

Nová vlna násilí se v Arakanském státě rozpoutala 25. srpna, kdy povstalci z řad Rohingů zaútočili na několik desítek policejních stanic a vojenských stanovišť. Kvůli následným operacím vládních bezpečnostních složek ze země podle OSN uteklo odhadem 164.000 osob, převážně Rohingů.

Barmské úřady pokládají Rohingy za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Barmě jsou nelegálně.

Vyjádření barmské vůdkyně Su Ťij, podle níž vláda brání všechny obyvatele barmského Arakanského státu "nejlepším možným způsobem", označila Amnesty International za hanebné.

Témata:  Barma OSN (Organizace spojených národů) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy