Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda se státy EU nestačí, OSN pošle do Libye hlídky

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Tripolis - Organizace spojených národů připravuje vyslání až 250 převážně nepálských vojáků do Libye v rámci obnovení své tamní mise, jejímž cílem je stabilizovat zemi a pomoci tak v boji s pašováním lidí do Evropy.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes také řekl, že srpnová dohoda evropských a afrických zemí na omezení migrace neřeší úskalí, která čekají na migranty.

Lídři Francie, Německa, Itálie, Španělska, Čadu, Nigeru a Libye 28. srpna stanovili společnou strategii pro boj s pašováním lidí a dohodli se na podpoře zemí bojujících s přívalem migrantů. "Ale (dohoda) je velmi slabá co se týče ochrany lidských práv migrantů uvnitř Libye či na lodích, a vůbec se nevěnuje naléhavé potřebě alternativy k plošnému zadržování zranitelných osob," napsal dnes Husajn v prohlášení.

Jeho úřad vydal zprávu o útrapách lidí v libyjských detenčních centrech loni v prosinci. "Ale když se fakta nehodí, zapomíná se rychle," napsal Husajn. O krutých podmínkách v Libyi ve čtvrtek informovala také mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. Podle jejich prezidentky jsou migranti drženi v tmavých místnostech bez přísunu čerstvého vzduchu, kde mají k dispozici na ploše asi 30 centimetrů čtverečních.

Šéf mise OSN v Libyi dnes oznámil, že s vracejícími se diplomaty přijdou do Tripolisu také mírové jednotky, které budou usilovat o sjednocení frakcí bojujících v Libyi o moc. "Abychom zajistili bezpečnost našich kolegů, kteří se vracejí do Tripolisu, budeme mít ochranný útvar složený v podstatě z vojenských jednotek OSN z Nepálu," řekl tajemník OSN pro mírové operace Jean-Pierre Lacroix. Od roku 2014 působila libyjská operace OSN v Tunisu, poté co ji ze země vytlačily boje mezi znepřátelenými skupinami. Nyní chce OSN za podpory Západu napomoci stabilizaci situace a zastavit tak pašování lidí ze severních břehů Libye.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Libye EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy