reklama

Návštěvu dohodla Severoatlantická aliance poté, co Ankara cestu německé straně v červenci zakázala. Poslanci však varují, že vojáky, kteří asistují při aliančních vzdušných hlídkách, Německo za současné nejistoty v Turecku nenechá.

Ankara předtím zakázala německým poslancům také návštěvu základny Incirlik, což vedlo k přemístění zhruba 260 německých vojáků do Jordánska. Do sporu se poté vložilo NATO, které podle agentury Reuters turecké námitky obešlo. V doprovodu zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerové se tak dnes na základnu ve středoturecké nížině mohlo podívat sedm německých zákonodárců.

Osud případných budoucích návštěv však zůstává nevyjasněn. Někteří členové delegace se dnes nechali slyšet, že pokud nedostanou do budoucna záruky lepšího přístupu, německý parlament neprodlouží působení německých vojáků v Turecku. Současná asi 25členná německá mise, která se podílí na leteckých hlídkách NATO, skončí na konci roku.

"Spor ohledně návštěv se musí vyřešit dříve, než bude parlament znovu hlasovat o mandátu," řekl poslanec za zelené Tobias Lindner. "Cesty přes Brusel nemohou být dlouhodobým řešením," dodal v odkazu na to, že delegace přiletěla letadlem NATO z belgické metropole.