Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentát v Bruselu: Zbytečná smrt? Úřady poslaly varování, ale spletly si email

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel - Šestnáct lidí, kteří zemřeli při útoku v bruselském metru, mohli zřejmě žít. Dvacet minut před útokem totiž úřady vydaly povel všechny stanice uzavřít. Jenže rozkaz poslaly na špatný email...

Jako první útočili teroristé 22. března na bruselském letišti. Dva sebevražední atentátníci se odpálili v 7:58 místního času v odbavovací hale. Zemřelo zde 16 lidí, stejně jako ve stanici metra Maalbeek asi o hodinu a půl později. Tomu se ale možná dalo zabránit.

Atentát v bruselském metru spáchali islamisté v 9:11. Dvacet minut předtím přitom federální úřady vydaly povel metro zcela uzavřít, informovuje CNN. Rozkaz ale poslaly na špatný email - ředitel bruselské železniční policie Jo Decuyper ho dostal na soukromou, ne pracovní adresu.

I přesto by podle policistů trvalo uzavření všech stanic minimálně 30 minut. "I kdybych měl nějaké tlačítko, které všechno vypne a začne s evakuací, které samozřejmě neexistuje, nedalo by se tomu zabránit," uvedl Decuyper pro belgický De Standaard.

Jenže ani to není tak docela pravda. Nejvyšší úředníci včetně Decuypera se o útoku na letišti Zaventem dozvěděli v 8:03, tedy jen pět minut poté. Tři čtvrtě hodiny jim ale trvalo, než vůbec vydaly pokyn k uzavření cest.

Témata:  Belgie metro

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy