Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irma způsobila škody za miliardu eur

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Marigot (Svatý Martin) - Hurikán Irma, který pustoší karibskou oblast a blíží se k Floridě, způsobil na ostrovech Svatý Martin a Svatý Bartoloměj škody za nejméně 1,2 miliardy eur (asi 31 miliard korun).

Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na francouzskou státní zajišťovnu.

Podle francouzské zajišťovny Caisse Centrale de Reassurance (CCR) je Irma jednou z nejhorších přírodních katastrof, která postihla francouzské území. Ostrov Svatý Bartoloměj a severní část ostrova Svatý Martin jsou francouzským zámořským územím, oba ostrovy jsou vyhledávaným místem turistů pro své bílé písčité pláže a tyrkysovou barvu moře.

Na obou těchto ostrovech zemřelo tento týden v důsledku hurikánu Irma nejméně 13 lidí.

Zajišťovna CCR uvedla, že škody se týkají obytných domů, vozidel i firem. Na ostrově Svatý Martin je podle místních úřadů nyní neobyvatelných 60 procent domů.

Hurikán Irma, který postupuje k Floridě, zeslabil na čtvrtý stupeň z pětistupňové hurikánové škály. Informovalo o tom americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Hurikán ale stále provází velmi silný vítr, který dosahuje rychlosti až 249 kilometrů za hodinu. Irma nyní postupuje kolem severního pobřeží Kuby rychlostí asi 20 kilometrů za hodinu a jeho oko se nachází 394 kilometrů od Miami.

Americké úřady dnes zesílily výzvy k evakuaci obyvatel ostrovů Florida Keys, které leží na jihu Floridy. Podle Národní meteorologické služby už se tam dokonce účinky blížícího se hurikánu projevily, když tam dorazil vítr o rychlosti asi 106 kilometrů za hodinu. Během několika hodin se na Floridě očekávají vydatné deště.

Témata:  Francie hurikán Irma hurikán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy