Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Během karibské krize na Kubě zemřelo 64 sovětských vojáků

Kaťuša (Raketomet BM 13-16)
Kaťuša (Raketomet BM 13-16)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Ruské ministerstvo obrany dnes poprvé zveřejnilo přesné údaje o sovětských vojácích, kteří zemřeli na Kubě během takzvané karibské krize. Od srpna 1962 do srpna 1964 podle zprávy na ministerském webu přišlo na ostrově o život 64 sovětských vojáků.

O příčině úmrtí se ministerská informace nezmiňuje. Podle ruských expertů žádný z nich nezemřel při bojové operaci, podlehli zřejmě nemocem nebo zahynuli při nehodách.

Krizi, která vrcholila v říjnu 1962, vyvolalo rozhodnutí Moskvy vyslat na komunistický ostrov rakety s jadernou hlavicí. Spojené státy reagovaly blokádou Kuby, která měla zamezit dodávce dalších zbraní. Po komplikovaných jednáních Moskva z Kuby rakety odvezla a Washington se zavázal, že ostrov nenapadne. Pentagon rovněž stáhl své rakety z Turecka.

Podle dnešní informace ruského ministerstva obrany byly při tajné operaci nazvané Anadyr na Kubu dopraveny první sovětské rakety 9. září 1962. Šlo o balistické rakety středního doletu R-12 (SS-3 podle americké klasifikace) s doletem 2000 kilometrů a rakety R-14 (SS-5) s dvojnásobným doletem. Jaderné nálože byly dopraveny později.

Témata:  Kuba Sovětská armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy