Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Jose se na poslední chvíli vyhnul ostrovům Svatý Martin a Svatý Bartoloměj

Hurikán José
Hurikán José
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Marigot (Francie) - Hurikán Jose o intenzitě druhého nejsilnějšího stupně se v noci na dnešek vyhnul ostrovům Svatý Martin a Svatý Bartoloměj více než se původně očekávalo.

Na ostrovech panovala nejvyšší pohotovost a byla kvůli bouři opět přerušena veškerá letecká a námořní doprava.

Podle agentury AFP se přesouval Jose ve vzdálenosti 125 až 135 kilometrů od obou ostrovů. "V důsledku vzdálenějšího průchodu, než se očekávalo, jsou účinky na území mnohem méně výrazné," uvedla francouzská meteorologická služba Météo-France. Vítr na ostrovech dosahoval v nárazech rychlosti v průměru 35 až nejvýše 80 kilometrů za hodinu.

V předchozích dnech způsobil hurikán Irma značné škody na ostrovech Svatý Martin a Svatý Bartoloměj. Podle francouzské zajišťovny Caisse Centrale de Reassurance (CCR) dosáhnou škody na majetku nejméně 1,2 miliardy eur (asi 31 miliard korun). Na obou těchto ostrovech zemřelo v důsledku hurikánu Irma nejméně 13 lidí. Na ostrově Svatý Martin je podle místních úřadů nyní neobyvatelných 60 procent domů.

Témata:  Francie hurikán José

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy