reklama

Novinářům to dnes ve Washingtonu sdělil viceprezident Mike Pence. Trump strávil víkend v prezidentském letovisku v Marylandu, kde jednal se členy vlády a udržoval kontakt s guvernéry ohrožených amerických států.

"Briefing v Camp Davidu dnes ráno prezidenta velmi znepokojil ohledně dopadů bouře, která míří k (floridskému) západnímu pobřeží a může poznamenat města i životy lidí," řekl Pence. "Našemu týmu už se svěřil s přáním odjet tam okamžitě, jakmile to bude možné," dodal viceprezident. Hlavním cílem vlády je podle něj záchrana životů.

Trump se má ještě dnes vrátit do Bílého domu a podle Pence "sleduje situaci 24 hodin denně". Lidé na jihu Floridy "musejí vědět, že jsme s nimi," řekl viceprezident v přítomnosti čtyř ministrů americké vlády při návštěvě washingtonské centrály Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA).

Karibské ostrovy pomalu začínají sčítat škody způsobené hurikánem Irma, který v oblasti připravil o život nejméně 28 lidí. Oblast závislá na turistickém ruchu se podle expertů citovaných americkou agenturou AP bude z katastrofy zotavovat dlouho, možná celé roky.

Irma za sebou nechala zdevastovaná obydlí, poškozenou infrastrukturu a zničené komunikace, některé menší ostrovy jsou doslova odříznuty od světa. Několik evropských zemí do Karibiku vyslalo vojenské jednotky, aby zabránily rabování. Škoda způsobená živlem se odhaduje na miliardy dolarů.

Irma na karibských ostrovech rvala střechy, převracela auta a zabíjela stáda skotu. Až jedenáctimetrové vlny dnes ráno zničily obchody na přímořské promenádě v kubánské metropoli Havaně. Prudký vítr neušetřil ani Varadero, hlavní místní turistické centrum. Pobřežní hotely byly evakuovány a záchranáři v noci na dnešek vyprošťovali Kubánce uvězněné v jejich domech v samém centru města. Voda pronikla i do jeho historických částí.