Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamistický Šabáb údajně obsadil somálské město a zabil 24 vojáků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: news.com

Mogadišo - Islamisté hlasící se k milicím Šabáb dnes ráno obsadili město Balad Hawo nedaleko keňských hranic. Teroristé tvrdí, že zabili 24 vojáků. Informaci se prozatím nepodařilo ověřit z nezávislého zdroje.

Islamisté podle svého tvrzení útok zahájili odpálením silné nálože v autě sebevražedným útočníkem. Poté se jim podařilo dobýt místní kasárna armády.

Zpráva zatím nebyla potvrzena z oficiálních míst. Obyvatelé města podle Reuters sdělili, že boj stále pokračuje.

Hnutí Šabáb, které je napojené na globální teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní vlády a v Somálsku chce zavést islámské právo šaría. Šabáb útočí i v sousední Keni, která vyslala své vojáky do mise Africké unie v Somálsku (AMISOM). Do bojů s Šabábem jsou zapojeny již deset let také jednotky USA. Letos americká armáda své nasazení v Somálsku zintenzivnila.

Témata:  Al-Šabáb terorismus v Somálsku terorismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy