Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánsko dnes slaví státní svátek, očekávají se demonstrace

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Španělská autonomní oblast Katalánsko dnes slaví státní svátek, takzvaný Den Katalánska. Předseda katalánské vlády Carles Puigdemont svolal manifestaci za referendum o nezávislosti regionu, které chce tamní vláda uspořádat 1. října. Do ulic ale zřejmě vyjdou i odpůrci odtržení od Španělska.

Den Katalánska připomíná výročí z roku 1714, kdy vojska španělského krále Filipa V. dobyla Barcelonu a Katalánsko podrobila španělskému dvoru. Od roku 2010 se v tento svátek 11. září sešlo v ulicích Barcelony každoročně kolem milionu lidí, s výjimkou loňského roku, kdy už jich přišlo méně.

V posledních dnech se vyhrotila situace kolem záměru vlády uspořádat plebiscit o nezávislosti Katalánska. To vyhlásila vláda na základě zákona přijatého separatistickými stranami, které mají v tamním parlamentu většinu.

Vláda v Madridu se referendu o nezávislosti snaží zabránit všemi možnými prostředky. Zákon o jeho konání napadla u ústavního soudu a žádá trestní odpovědnost pro členy katalánské politiky. Řada radnic v Katalánsku z obav před trestními důsledky už dala najevo, že nedá k dispozici prostory pro volební místnosti.

Podle průzkumu pro deník El País z minulého týdne považuje 56 procent Katalánců referendum o nezávislosti za nelegální.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy