Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánsko dnes slaví státní svátek, očekávají se demonstrace

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Španělská autonomní oblast Katalánsko dnes slaví státní svátek, takzvaný Den Katalánska. Předseda katalánské vlády Carles Puigdemont svolal manifestaci za referendum o nezávislosti regionu, které chce tamní vláda uspořádat 1. října. Do ulic ale zřejmě vyjdou i odpůrci odtržení od Španělska.

Den Katalánska připomíná výročí z roku 1714, kdy vojska španělského krále Filipa V. dobyla Barcelonu a Katalánsko podrobila španělskému dvoru. Od roku 2010 se v tento svátek 11. září sešlo v ulicích Barcelony každoročně kolem milionu lidí, s výjimkou loňského roku, kdy už jich přišlo méně.

V posledních dnech se vyhrotila situace kolem záměru vlády uspořádat plebiscit o nezávislosti Katalánska. To vyhlásila vláda na základě zákona přijatého separatistickými stranami, které mají v tamním parlamentu většinu.

Vláda v Madridu se referendu o nezávislosti snaží zabránit všemi možnými prostředky. Zákon o jeho konání napadla u ústavního soudu a žádá trestní odpovědnost pro členy katalánské politiky. Řada radnic v Katalánsku z obav před trestními důsledky už dala najevo, že nedá k dispozici prostory pro volební místnosti.

Podle průzkumu pro deník El País z minulého týdne považuje 56 procent Katalánců referendum o nezávislosti za nelegální.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy