Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud na Krymu odsoudil tatarského aktivistu k osmi letům vězení

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Moskva/Kyjev - Ruský soud na anektovaném Krymu poslal na osm let do vězení významného krymskotatarského politika za údajnou organizaci nepokojů v únoru 2014. Jeho advokát na místě podal odvolání.

Achtěm Čijgoz, místopředseda krymskotatarského Medžlisu, údajně u krymského regionální parlamentu vyvolal srážky s proruskými aktivisty, při nichž dva lidé zahynuli a kolem 80 bylo zraněno.

Koncem února 2014 se v Simferopolu shromáždilo asi 10.000 Tatarů, aby podpořili ukrajinské vedení a protestovali proti hrozícímu záboru Ruskem. Nedaleko se mezitím odehrávala menší proruská demonstrace. Oba tábory se dostaly do konfliktu, který trval několik hodin, než zasáhla policie.

Krym byl pak po spěšně zorganizovaném březnovém referendu přes odpor Ukrajiny a Západu začleněn do Ruské federace.

Čijgoz, který je ve vězení už od ledna 2015, proces od počátku označuje za politickou frašku. Jeho obhájce Nikolaj Polozov dnes na místě podal odvolání.

Krymští Tataři mají v sobě hluboce zakořeněnou nelibost vůči Kremlu, který je za druhé světové války nechal z poloostrova masově deportovat. 

Témata:  Krym Rusko Ukrajinská krize soudy

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy