reklama

Šanghajská obchodní společnost Sinodis své zákazníky informovala o prozatímním pozastavení dovozu téměř 50 druhů sýrů s platností od 23. srpna. V některých regionech zákaz platí už od července, v minulém týdnu byl rozšířen na celé území.

"Zákaz nemá žádný důvod, protože stejný sýr vyrobený v Číně je pokládán za bezpečný, řekl mluvčí delegace Evropské unie v Číně William Fingleton. "To znamená, že Čína zakazuje věhlasné a tradiční evropské sýry, které se na její trh dovážely a konzumovaly se tam celá desetiletí. Celý čínský trh měkkých sýrů je nyní uzavřen," dodal Fingleton.

Podle celních statistik Čína vloni dovezla sýry za více než 300 milionů liber (8,6 miliardy Kč), dovoz jednotlivých druhů však úřady nezmiňují. Faktem ale je, že většina silně aromatických sýrů skončí na stole zahraničních rezidentů, Číňané o ně příliš nestojí.

Čínské hygienické předpisy povolují v mléčných výrobcích jen několik druhů bakterií, existují však výjimky pro "kultury, které se v potravinářském průmyslu tradičně používají". Výjimky se ale na dovoz nevztahují. Každopádně není jasné, proč proti zahraničním sýrům Čína zakročila právě teď, poznamenal The Guardian.

Tvrdých sýrů, jako je čedar, comté a manchego, se stávající zákaz netýká, ale vzhledem k nahodilému charakteru opatření se Evropa obává, že se v budoucnu může rozšířit i na další druhy sýrů. Evropská unie se chystá v Číně lobbovat za aktualizaci pravidel týkajících se sýrů, nyní mapuje situaci v členských zemích.