Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Sinaji zaútočil IS, zemřelo 18 egyptských policistů

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Aríš - Islamisté dnes zaútočili na policejní konvoj na severu Sinajského poloostrova. Zahynulo 18 egyptských policistů a dalších sedm osob utrpělo zranění. K atentátu se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásil Islámský stát (IS).

Radikálové z IS na silnici asi 30 kilometrů na západ od severosinajského města Aríš umístili několik náloží. Jejich exploze zasáhly čtyři obrněná policejní vozidla a další vůz bezpečnostních složek. Ozbrojenci pak začali na policejní konvoj střílet ze samopalů. Agentuře AP to sdělili příslušníci egyptských bezpečnostních složek, kteří si nepřáli být jmenováni, jelikož neměli povolení hovořit s novináři.

Zřejmě jde o nejtragičtější útok na egyptské bezpečnostní složky na Sinaji od července, kdy při atentátu radikálů u hraničního přechodu mezi Egyptem a Pásmem Gazy zahynulo 23 vojáků. Tento útok si vyžádal nejvíce obětí na životech za poslední dva roky.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinajském poloostrově v roce 2013 po svržení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl do funkce zvolen jako reprezentant islamistického Muslimského bratrstva.

Egyptské úřady přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

MZV ČR dlouhodobě sleduje a vyhodnocuje bezpečnostní situaci v Egyptě. Po nedávných událostech v Hurghádě, při kterých zemřela i jedna česká občanka, MZV ČR doporučuje českým občanům cestujícím do rudomořských či středomořských letovisek, aby se při jakémkoliv opuštění hotelového rezortu, kde jsou ubytováni, vyhýbali rekreaci na veřejných anebo běžné veřejnosti přístupných plážích a aby v obecné rovině dbali pokynů delegátů cestovních kanceláří.

MZV výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.

Témata:  Egypt Islámský stát teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy