reklama

Svátek španělské autonomní oblasti, jejíž vláda chce 1. října uskutečnit referendum o nezávislosti, každoročně slaví zejména místní nacionalisté. Barcelonská policie na twitteru uvedla, že do ulic města, které má na 1,6 milionu obyvatel, vyšel zhruba milion lidí.

Jiné odhady jsou ale nižší. První večerní údaje z Barcelony hovoří o statisících demonstrantů. O vyjádření podpory pro chystané referendum požádal obyvatele i předseda katalánské vlády Carles Puigdemont.

V 17:14 SELČ všichni návštěvníci shromáždění společně zvolali „Independencia!", tedy „nezávislost". Čas je symbolický, neboť v roce 1714 přišlo Katalánsko o samostatnost a bylo připojeno ke španělskému království.

Svátek „Diada" si pravidelně připomínají hlavně příznivci nezávislosti Katalánska na Španělsku. Na dnešek se však očekávala také shromáždění odpůrců odtržení. Od roku 2010 se 11. září pravidelně sešlo v ulicích Barcelony kolem milionu lidí, s výjimkou loňského roku, kdy jich přišlo méně.

Španělský deník El País dnes uvedl, že i přes masy lidí s katalánskými vlajkami v ulicích si „tichá většina" Katalánců nezávislost nepřeje. „Obzvláště mladší generace nesouhlasí s referendem," uvádí komentář El País. Tento názor podporuje i čerstvý průzkum, v němž plánované referendum označilo za nezákonné a neplatné 56 procent Katalánců.