Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horní hranice pro příjem běženců? Je nerealizovatelná, jsem proti, trvá na svém Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německo by nemělo mít horní hranici pro příjem uprchlíků, tvrdí německá kancléřka Angela Merkelová. Svůj dřívější názor zopakovala dnes v v takzvané volební aréně v Lübecku, kde v přímém televizním přenosu odpovídala na otázky veřejnosti.

Právě dotaz týkající se limitu pro počet žadatelů o azyl byl vůbec první otázkou, kterou Merkelová dostala od jednoho z asi 150 občanů, kteří byli vybráni tak, aby tvořili reprezentativní obrázek Německa. „Můj postoj k horní hranici je známý," uvedla politička. „Nechci ji. Zaručeně. Nepovažuji ji ani za realizovatelnou," poznamenala také.

Do země v letech 2015 a 2016 do země přišlo 1,2 milionu, právě kvůli těmto číslům se začalo mluvit o nutnosti omezit počet příchozích. Hranici ve výši 200.000 migrantů ročně požaduje především bavorská CSU, která je sesterskou stranou Merkelové CDU. Šéf CSU Horst Seehofer dokonce prohlásil, že bez dohody o horní hranici pro příjem uprchlíků jeho strana nepůjde do vlády.

Ve volební aréně dnes Merkelová čelila většinou dotazům zaměřeným na běžné problémy a starosti občanů, včetně otázek týkajících se chudoby starších, poplatků za školky nebo situace v zemědělství.

Nejsilnějším potleskem publikum ocenilo dotaz mladé dívky s Downovým syndromem, kterou zajímalo, jak je možné, že matky těhotné s takovými dětmi mohou ještě v pozdním stádiu těhotenství na potrat. Merkelová uvedla, že to její strana řešila a podařilo se jí dosáhnout alespoň toho, že je před takovým potratem nutná konzultace s odborníky a uplynutí třídenní lhůty.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy