reklama

Celý schvalovací proces může trvat ještě měsíce. Návrh musí projít v konečné podobě nejen Dolní sněmovnou, ale také horní komorou, nevolenou Sněmovnou lordů. Hlavním účelem normy je převést naráz do britského právního řádu asi 20.000 zákonů EU, které by následně parlament přezkoumal a buď zachoval, upravil, nebo zcela zrušil. Podle britských odborníků bude nutné změnit zhruba 1000 unijních norem.

Právní předpis mimo jiné říká, že unijní právo ztratí dnem vystoupení Británie z evropského bloku nadřazenost nad britskými zákony. Zákon rovněž uvádí, že britská vláda bude mít na nápravu všech nedostatků vzešlých z převodu unijního práva do britského čas dva roky po brexitu, tedy odchodu z EU.

Předloha ruší zákon o Evropských společenstvích z roku 1972, kterým se Británie stala členem předchůdce Evropské unie. Zákon zároveň přenáší do britského právního řádu platné normy EU, které následně bude možné doplnit, případně zrušit.

"Brzy ráno parlament přijal historické rozhodnutí podpořit vůli britského lidu a hlasoval pro zákon, který poskytuje jistotu a jasnost před naším odchodem z Evropské unie," uvedla premiérka Theresa Mayová v prohlášení. Dodala, že rozhodnutí znamená, že Británie může pokračovat v jednání se solidními základy.

Opozice naopak zákon označovala za pokus vlády o získání další moci a "urážku parlamentní demokracie". Podle kritiků zákon umožní ministrům měnit zákony během procesu právní odluky bez schvalování parlamentem.