Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opice má dostat čtvrtinu příjmů ze svého autoportrétu, rozhodl soud

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

San Francisco - Americký fotograf David Slater, jehož proslavil autoportrét pořízený indonéským makakem, bude muset čtvrtinu příjmů ze snímků této opice věnovat na ochranu jejího druhu.

Fotografa žalovala organizace Lidé za etické zacházení se zvířaty (PETA). Soud sice již dříve rozhodl, že opice nemá na své selfie autorská práva, nyní se však ochránci zvířat dočkali alespoň částečné satisfakce.

Celý mediálně sledovaný spor se točil kolem série fotek, kterou Slater pořídil v roce 2011 během cesty na indonéský ostrov Sulawesi, kde se snažil zachytit život makaků chocholatých.

Zvědavý opičák Naruto mu tehdy v nestřežené chvíli sebral položený foťák a začal si s ním hrát s ostatními členy své tlupy, přičemž několikrát zmáčkl spoušť. Výsledkem byla mimo jiné známá fotografie zveřejněná mnoha světovými médii.

"PETA a David Slater se shodují, že tento případ je významný v otázce posouvání limitů pro rozšíření zákonných práv živočichů mimo lidský druh, které oba (účastníci sporu) podporují a budou každý nadále pokračovat ve své práci na jeho dosažení," uvedli PETA a Slater ve společném prohlášení.

Témata:  opice soudy fotografové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy