Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův protekcionismus je škodlivý pro svět i USA, varuje nová studie

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Berlín/Washington - Studie německé Bertelsmannovy nadace tvrdí, že obchodní politika USA po nástupu prezidenta Donalda Trumpa čím dál více sází na protekcionistická opatření, jejichž cílem má být podpora domácí ekonomiky a zajištění pracovních míst. Takové kroky ale prý poškozují světovou ekonomiku.

Studie zkoumá různé varianty protekcionistických opatření USA a následných reakcí ze strany ostatních zemí.

Útlum mezinárodního obchodu způsobený protekcionismem Spojených států by podle studie mohl při nejpesimističtějším scénáři v dlouhodobém horizontu snížit roční výkon americké ekonomiky až o 2,3 procenta. To by při současné úrovni hrubého domácího produktu USA odpovídalo přibližně 415 miliardám dolarů (zhruba devět bilionů Kč).

"Hospodářská izolace je ztrátová pro všechny obchodní partnery," upozornil předseda představenstva nadace Aart De Geus. "To, co potřebujeme, je spravedlivá obchodní politika, která umožňuje volnou výměnu zboží a služeb a působí po celém světě ve prospěch výrobců i spotřebitelů," dodal.

Trump pohrozil zavedením odvetných cel na dovoz z Číny, Mexika a dalších zemí, které obvinil z nepoctivých obchodních praktik. Krátce po nástupu do funkce podepsal exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP). Trump rovněž hodlá prosadit změny v Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA).

Témata:  ekonomika Donald Trump USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy