Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naše budoucnost je v sázce, nemůžu z politiky odejít, tvrdí Hillary Clintonová

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Twitter

Washington – Někdejší první dáma USA a demokratická kandidátka na prezidenta Hillary Clintonová pro média popsala, jak prožívala inaugurační projev svého protivníka a současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. A rozhodně jej nešetří.

Clintonová tvrdí, že Trumpova inaugurace pro ni byla jako „mimotělní zážitek“ a že jeho řeč byla jako „výkřik nacionalistické nenávisti“. „Ale jsem bývalá první dáma a bývalí prezidenti a první dámy se toho musí účastnit. Je to součást ukázky kontinuity naší vlády,“ uvedla k inauguraci Clintonová pro CBS.

„Trump byl poměrně úspěšný, když se odkazoval na nostalgii, která dala naději a klid a utišila stížnosti miliónů lidí, kteří byli rozrušeni profity, které získali jiní," řekla Clintonová.

„Pochopila jsem, že je mnoho Američanů, kteří se kvůli finanční krizi hněvali, cítili odpor. Věděla jsem to, ale věřila jsem, že je mým úkolem pokoušet se nabídnout odpovědi. Myslím, že to byla chyba, protože hodně lidí nechtělo slyšet moje plány. Chtěli, abych sdílela jejich hněv. A já jsem měla udělat lepší práci a ukázat, že to chápu,“ ohlíží se zpět politička.

Uvedla také, že neměla tušení, jak volební večer dopadne, ale když se ukazovalo, že Trump pravděpodobně zvítězí, uvědomila si, že je konec. „Prostě jsem cítila obrovské zklamání, cítila jsem ztrátu směru a smutek,“ popisuje své pocity.

Poté prý zavolala nově zvolené hlavě státu i do Bílého domu. A nakonec odjela do New Yorku. „Byl to hodně těžký přechod, opravdu jsem s tím zápasila, nic jsem necítila ani jsem na nic nemyslela. Byla jsem zničená.“

Teď ale také dodala, že není připravena se úplně stáhnout ústraní. „S politikou jsem neskončila. Věřím, že je budoucnost naší země v sázce. A to doslova,“ dodala.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.