Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský ústavní soud pozastavil platnost zákona o oddělení Katalánska

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Španělský ústavní soud dnes pozastavil platnost katalánského zákona, který představuje jakousi dočasnou ústavu pro případ, že se pro samostatné Katalánsko lidé vysloví v referendu. Proti plebiscitu je většina obyvatel Katalánska a 60 procent všech Španělů.

Plebiscit plánuje autonomní oblast na 1. října i přesto, že zákon o jeho vyhlášení pozastavil ústavní soud už o víkendu. Španělská vláda kroky Barcelony považuje za protiústavní, o pravdivosti těchto tvrzení však justice ještě nerozhodla.

Zákon o přechodu Katalánska k samostatnému státu schválil ve čtvrtek tamní parlament, ve kterém mají většinu separatisté. Ústavní soud jej dnes označil za "příhodný pro autokratický režim", napsal španělský deník El País.

V pondělí v katalánské metropoli Barceloně volaly po nezávislosti statisíce lidí při oslavách tamního státního svátku. "Dnes jsme jasně a zřetelně dali najevo, že nás nezastaví žádný soudní příkaz," řekl na manifestaci předseda hlavní separatistické organizace ANC Jordi Sànchez. Nedávné průzkumy však ukazují, že v řadách samotných Katalánců má větší podporu setrvání v rámci Španělska.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy