Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump v listopadu možná poletí do Číny

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington/Peking - Americký prezident Donald Trump se v listopadu pravděpodobně zastaví v Číně během své první oficiální cesty do Asie.

S odkazem na zdroj z vlády to dnes uvedla agentura Reuters. Čínský prezident Si Ťin-pching pozval Trumpa do své země po dubnovém setkání v Palm Beach na Floridě. Oba se pak ještě v červenci sešli na okraj summitu zemí skupiny G20.

Trump by se měl v listopadu na Filipínách zúčastnit summitu mezi Spojenými státy a Sdružením zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), ve Vietnamu pak summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Čínské ministerstvo zahraničí podle Reuters možnost Trumpovy návštěvy v Číně nekomentovalo.

Trumpova cesta do Asie se bude konat v době zvýšeného napětí kolem intenzivního raketového a jaderného zbrojení v Severní Koreji, která čelí již deváté rezoluci Rady bezpečnosti OSN s tvrdšími sankcemi. Spojené státy naléhají hlavně na Čínu, aby vyvíjela na KLDR co největší tlak, jenž by přinutil Pchjongjang k ústupu.

Témata:  Donald Trump USA Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy