reklama

S Kalergiho jménem se v posledních letech setkáváme na internetu čím dál tím častěji. Tento sympatický hrabě měl totiž vymyslet ďábelský plán, který měl za cíl nahradit původní bílé obyvatelstvo Evropy novou kříženou rasou. Kde je však pravda a co už je bludná dezinformace konspiračních teoretiků?

Kalergi se narodil v Tokiu, kde jeho otec působil jako rakouský velvyslanec. Ten se zamiloval do Micuko Aoyama, dcery japonského obchodníka, a společně měli sedm dětí. Richard Kalergi se narodil jako druhý nejstarší, žil v Rakousku i ve Francii a sám otec ho vzdělával v maďarštině a ruštině. Podle dnešních poměrů by se dalo říct, že už odmalička byl veden k toleranci multikulturalismu.

Richard Kalergi byl politik a spisovatel, mimo jiné napsal spisy Praktický idealismus nebo Euronárod, proslul především svým hnutím Panevropská unie. Jednotná Evropa v chápání Kalergiho měla stát na principech svobody, míru, blahobytu a kultury, a to je dnes nedílnou součástí evropské kultury. Starý kontinent měl sloužit podle Kalergiho i jako protiváha k Rusku, USA a Asii.

Do organizace se zapojili i tehdy slavné osobnosti jako byl Albert Einstein, Thomas Mann, Aristide Briand, Otto von Habsburg či Konrad Adenauer. Možná právě kvůli velkému množství státníků, vlivných osobností a taky málo studijních informací se mnoho lidí dodnes domnívá, že se jednalo o tajný spolek, který plánoval genocidu Evropy.

Po internetu se už několik let šíří údajné stránky z Kalergiho spisu Praktický idealismus, kde prohlašuje: Obyvatelé budoucích „Spojených států evropských“ již nebudou původními národy Starého kontinentu, ale bude to druh zvířeckých "podlidí" vzniklých míšením ras. Také měl údajně pronést, že je nezbytné „křížit“ evropské národy s asiaty a černochy, aby vzniklo mnoha etnické stádo snadno ovladatelné elitami u moci.

Odborníci však varují, že se jedná o falešný poplach. Výrok: „Člověk budoucnosti bude smíšené krve. Mnohost národů bude nahrazena budoucí euroasijsko-negroidní rasou, velmi podobnou starým Egypťanům,“ je sice pravdivý, ale Richard Kalergi tím pouze krátce zmínil svoji teorii, jakým směrem se bude ubírat budoucnost starého kontinentu. Nešlo o vytvoření "podlidí", ale předpokládal multikulturní a rasové míšení. Za svoje názory padl také v nemilost nacistů, kteří si přáli čistou rasu. Jeho unie sjednocené Evropy byla v roce 1933 zakázána.

Spousta lidí však stále věří v existenci plánu a dokonce se obávají, že je už uveden do praxe. V souvislosti s přílivem migrantů z Blízkého východu a Severní Afriky obviňují evropské vlády, že se systematicky snaží odstranit bílou rasu. Opírají se přitom o fakt, že podpora menšin a "vítající politika" má za cíl donutit lidi k míšeneckým manželstvím a plozením méně inteligentních potomků, kteří budou snáze ovladatelní. Prosazované kvóty ohledně migrantů pak považují za nástroj, jak nejrychleji zaplavit Evropy nově vzniklou rasou.