Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce odborářů demonstrovaly proti Macronově reformě

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Tisíce demonstrantů vyrazily dnes v poledne na výzvu odborové centrály CGT do ulic francouzských měst, aby protestovaly proti reformě pracovního trhu. Prezident Emmanuel Macron tak narazil na první mobilizaci odpůrců změn zkostnatělého zákoníku práce, o něž se francouzské vlády snaží desítky let.

V centru Paříže použila policie vodní děla proti maskovaným anarchistům, kteří provázeli jinak poklidnou odborářskou manifestaci. Demonstrací se zúčastnilo mezi 223.000 až 400.000 lidmi - první číslo uvádí ministerstvo vnitra, druhé odbory. Policisté při incidentech zadrželi nejméně 13 osob.

Akce měla podle odborářů solidní úroveň: v Marseille pochodovalo podle policie 7500 demonstrantů, podle CGT 60.000. V Lyonu se policie dopočítala 4000 lidí v průvodu, od kterého policisté kvůli kontrole totožnosti oddělili stovku maskovaných anarchistů; došlo přitom i na slzný plyn. Z Bordeaux policie ohlásila 4850 demonstrantů, organizátoři 12.000. Podobné to bylo v Rennes: podle prefektury 4800 demonstrantů, podle CGT 10.000. Tisíce lidí protestovaly i v dalších velkých městech, zejména v Nice, Tours či Caen.

"Tato země nechce liberální svět," prohlásil v Marseille vůdce radikální levice Jean-Luc Mélenchon, považovaný za hlavního Macronova oponenta.

Tisíce lidí přišly i do průvodu v Paříži: podle CGT 60.000, podle prefektury 24.000. "Přišla jsem, protože je to historicky nevídaný útok na zákoník práce, který má chránit zaměstnance," prohlásila před novináři o vládní reformě Evelyne Deurillaová-Feerová, převlečená za obří krabici papírových kapesníků s nápisem "Zaměstnanci: použijte, zahoďte."

Předák CGT Philippe Martinez ještě před oficiálním zahájením pařížské manifestace uvítal "velmi silnou mobilizaci", svědčící o silné nespokojenosti s reformou, která dá "veškerou moc zaměstnavatelům".

Témata:  Francie demonstrace ve Francii Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy