Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA jsou spíš oligarchií než demokracií a Trump je zklamání, tvrdí americký exprezident Carter

Jimmy Carter
Jimmy Carter
Foto: Pixabay

Atlanta - Podle bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera jsou Spojené státy "více oligarchií než demokracií."

Současného amerického prezidenta Donalda Trumpa označil na úterním výročním projevu ve svém institutu Carter Center v Atlantě za zklamání na světové politické scéně. "Udržujte mír, prosazujte lidská práva a říkejte pravdu," poradil podle agentury AP Carter nynějšímu nájemníkovi Bílého domu.

Carter se domnívá, že by Trump měl otevřeně hovořit se Severní Koreu o mírové smlouvě spíše než jí hrozit. "Pokud bych do Pchjongjangu nejel sám, poslal bych tam svého nejlepšího člověka," řekl Carter a dodal, že on byl v KLDR třikrát.

Člen Demokratické strany a 39. prezident Spojených států podle svých slov nedoufá, že jeho republikánský nástupce v úřadu nebo členové jeho rodiny zprostředkují mír mezi Izraelem a Palestinci. Nemyslí si, že přijdou s řešením, které bude spravedlivé vůči Palestincům.

Trump se odklonil od dlouhodobé pozice USA, která prosazovala existenci dvou samostatných států Izraele a Palestiny. Na Blízký východ poslal vyjednávat o obnovení mírových rozhovorů svého zetě Jareda Kushnera, který se hlásí k ortodoxnímu judaismu.

Dvaadevadesátiletý Carter je druhým nejstarším žijícím americkým prezidentem a čtvrtým nejdéle žijícím prezidentem v historii. O rok starší je George Bush starší. Prezidentem USA byl Carter v letech 1977 až 1981. V roce 2002 obdržel za své aktivity na poli lidských práv Nobelovu cenu míru.

Témata:  Jimmy Carter USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.