reklama

Jens Spahn (37) je náměstek ministra financí, který je součástí konzervativního křídla CDU, který je považován za stoupající hvězdu na německém politickém nebi. Jak poukazuje magazín The Times, právě o něm se hovoří jako o možném následovníkovi Angely Merkelové a také jako o případném budoucím německém kancléři.

„Musíme bojovat proti nenávisti z islámské strany," vysvětluje Spahn pro The Times . „Mluvit o těch, kteří nevěří v islám, jako o bezvěrcích, je ve skutečnosti téměř nenávistná řeč," myslí si. „Máme zákon o projevech nenávisti, ale neprosazujeme ho vždy způsobem, jakým by měl být prosazován."

Zákonodárce již dříve kritizoval přistěhovaleckou politiku kancléřky Merkelové a vyzval například k registraci mešit. „Migranti, zejména z arabských zemí a severní Afriky, často představují výzvy," pokračoval. „Otázkou je, jak integrovat islám jako instituci, a co se děje v mešitách. Mluví o bezvěrcích? Řekl bych, že právě toto slovo bezvěrec samo o sobě znamená oddělení, radikalizaci. Říkají nám: jsme jiní než vy a jsme lepší,“ tvrdí politik.

„To je jeden z kořenů problémů, které máme s integrací ve všech západoevropských zemích,“ varuje. Německo má jedny z nejpřísnějších zákonů týkající se nenávistných projevů, které byly vytvořeny po druhé světové válce, aby zabránily zneužívání určitých skupin.

Často jsou používány proti lidem, kteří kritizují masové přistěhovalectví a říkají provokativní věci o islámu. V srpnu letošního roku soud shledal zemědělce vinným z nenávistné řeči poté, co označil na internetu migranty za „špinavé lidi". Prý mu ukradli část jeho majetku. Farmář byl odsouzen za trestný čin nenávisti a musel zaplatit pokutu 1 350 eur. Jeho advokáti se odvolali proti pokutě a soudní řízení tak stále probíhá.