Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové v mešitách napadají nevěřící, musíme je více trestat, zní z Německa

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Člen německé konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) německé kancléřky Angela Merkelové požaduje, aby byly zákony týkající se nenávistných projevů zaměřeny také proti muslimům, kteří napadají „bezvěrce" v mešitách, stejně jako jsou dnes zaměřeny na ty, kteří kritizují islám.

Jens Spahn (37) je náměstek ministra financí, který je součástí konzervativního křídla CDU, který je považován za stoupající hvězdu na německém politickém nebi. Jak poukazuje magazín The Times, právě o něm se hovoří jako o možném následovníkovi Angely Merkelové a také jako o případném budoucím německém kancléři.

„Musíme bojovat proti nenávisti z islámské strany," vysvětluje Spahn pro The Times . „Mluvit o těch, kteří nevěří v islám, jako o bezvěrcích, je ve skutečnosti téměř nenávistná řeč," myslí si. „Máme zákon o projevech nenávisti, ale neprosazujeme ho vždy způsobem, jakým by měl být prosazován."

Zákonodárce již dříve kritizoval přistěhovaleckou politiku kancléřky Merkelové a vyzval například k registraci mešit. „Migranti, zejména z arabských zemí a severní Afriky, často představují výzvy," pokračoval. „Otázkou je, jak integrovat islám jako instituci, a co se děje v mešitách. Mluví o bezvěrcích? Řekl bych, že právě toto slovo bezvěrec samo o sobě znamená oddělení, radikalizaci. Říkají nám: jsme jiní než vy a jsme lepší,“ tvrdí politik.

„To je jeden z kořenů problémů, které máme s integrací ve všech západoevropských zemích,“ varuje. Německo má jedny z nejpřísnějších zákonů týkající se nenávistných projevů, které byly vytvořeny po druhé světové válce, aby zabránily zneužívání určitých skupin.

Často jsou používány proti lidem, kteří kritizují masové přistěhovalectví a říkají provokativní věci o islámu. V srpnu letošního roku soud shledal zemědělce vinným z nenávistné řeči poté, co označil na internetu migranty za „špinavé lidi". Prý mu ukradli část jeho majetku. Farmář byl odsouzen za trestný čin nenávisti a musel zaplatit pokutu 1 350 eur. Jeho advokáti se odvolali proti pokutě a soudní řízení tak stále probíhá.

Témata:  Německo muslimové Islám

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy