Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská kina se bojí promítat sporný film o románku ruského cara, náboženští fanatici jim vyhrožují

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Kvůli výhrůžkám od náboženských fanatiků a krajních nacionalistů nebude největší ruský řetězec kin promítat film Matilda o milostném románku posledního ruského cara s petrohradskou baletkou. Odhodlání Matildu zařadit do programu potvrzují zatím kina v Moskvě, kde jim radnice slibuje ochranu.

Oznámení sloučené sítě biografů Cinema Park a Formula kino, že snímek režiséra Alexeje Učitěle kina neuvedou s ohledem na bezpečnost svých návštěvníků, podle agentury Interfax natolik rozhořčilo ministra kultury Vladimira Medinského, že prohlásil, že jeho "pohár trpělivosti přetekl". Neupřesnil však, jaké další kroky hodlá podniknout. Řetězec disponuje celkem 75 biografy s 624 promítacími sály ve 28 ruských městech.

Již 4. září se kino v Jekatěrinburgu na Urale stalo terčem útoku terénní dodávkou naloženou plynovými bombami a sudy s benzinem. Nikomu se nic nestalo, protože požár se hasičům podařilo včas uhasit. Dalším terčem žhářů se v pondělí stala auta patřící moskevské advokátní kanceláři, která poskytuje služby autorovi sporného snímku. U ohořelých vraků se prý našel papír s nápisem "Za Matildu".

Snímek Matilda o vztahu následníka ruského trůnu a pozdějšího posledního cara Mikuláše II. s petrohradskou baletkou Matildou Kšesinskou vyvolal nevoli monarchistů, pravoslavného kléru i vedení muslimských autonomních republik na ruském severním Kavkazu.

Kampaň proti snímku vyvolala někdejší krymská prokurátorka, nyní poslankyně vládní strany Jednotné Rusko Natalija Poklonská. Snímek podle ní uráží city věřících i památku posledního cara. Čečenský vládce Ramzan Kadyrov již dříve žádal, aby se film v jeho regionu nepromítal.

V sibiřském městě Omsk skupina pravoslavných aktivistů uspořádala v pondělí šestihodinovou pouť s ikonami a modlitbami proti "rouhačskému a lživému filmu, natočenému speciálně ke 100. výročí bolševické revoluce".

"Nejen pravoslavného křesťana, ale jakéhokoli věřícího ani nenapadne dát najevo svůj nesouhlas způsobem ohrožujícím životy a zdraví naprosto nevinných lidí," distancoval se mluvčí moskevského patriarchátu Vladimir Legojda od žhářských útoků.

Témata:  Rusko církev kina

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy