Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dělá se mi nevolno, když mi volají z Bruselu kvůli Kosovu, přiznal srbský prezident

EU
EU
Foto: Pixabay

Bělehrad - Srbský prezident Alexander Vučić hájil svou politiku ohledně Kosova. Na tiskové konferenci přiznal, že se mu dělá nevolno, když volají z Bruselu kvůli Kosovu.

"Myslí si někdo z vás, že mi někdy bylo příjemné sedět s (kosovským prezidentem Hashimem) Thaçim, se (šéfkou unijní diplomacie Federicou) Mogheriniovou, s (její předchůdkyní) Catherine Ashtonovou? Už mám Pavlovův reflex, udělá se mi špatně, když volají z Bruselu. Vím, že se nestane nic pěkného," citovala Vučiče televize B92.

Prezident poukázal mimo jiné na to, že se díky politice jeho vlády konečně zastavil prudký úbytek Srbů v Kosovu a že se tam od roku 2012 podstatně snížil počet etnicky motivovaných konfliktů a nikdo při nich nezemřel.

"Je třeba, aby to lidé v Srbsku věděli. A ne aby posedávali po kavárnách v Bělehradě nebo Novém Sadu a s pěnou od kapučína nebo od piva u úst vykládali své rozumy o Kosovu. Dnes je hlas Srbska znovu slyšet," prohlásil prezident.

Pokud jde o aktuální situaci v Kosovu, podpořil vstup Srbské kandidátky do nové vlády premiéra Ramushe Haradinaje. Kandidátka měla podle něj tři možnosti. Jednou by bylo podpořit strany, jejichž cílem je spojení s Albánií. Druhá alternativa znamenala nepodpořit nikoho, což by vedlo k novým volbám, které by mohly znamenat oslabení srbské pozice. Třetí volba byla podpořit Haradinaje.

Srbsko chce Haradinaje postavit před soud kvůli podezření, že spáchal válečné zločiny na civilistech během ozbrojeného povstání Albánců na sklonku 90. let v Kosovu, které tehdy bylo srbskou provincií.

Témata:  Aleksandr Vučič Srbsko Kosovo EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy