Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Všechny země EU budou muset platit eurem? Juncker chce usnadnit vstup do eurozóny

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Štrasburk - Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes navrhl vznik nástroje, který by technicky a finančně pomáhal státům Evropské unie s přijetím eura. Závazek přijmout euro mají všechny členské státy unie s výjimkou těch, které ji mají předem vyjednanou, a to Británie a Dánska. V současnosti platí společnou měnou 19 zemí bloku.

Všechny země EU by se podle něj měly účastnit její bankovní unie. "Eurozóna je odolnější než v minulých letech," prohlásil Juncker v projevu, který přednesl v polovině funkčního období svého týmu.

Podle někdejšího dlouholetého předsedy schůzek euroskupiny, tedy jednání ministrů financí členských zemí eurozóny, by měla vzniknout pozice "evropského ministra hospodářství a financí". Tento muž či žena by měli podporovat reformy v členských státech i koordinovat všechny unijní finanční nástroje v případě, že je některá země zasažena krizí.

Podle Junckera nejde o vznik nějaké nové funkce, ale především o efektivnost. Proto by podle něj neměl vznikat samostatný rozpočet eurozóny či její vlastní parlament, jak navrhoval nový francouzský prezident Emmanuel Macron.

Roli ministra financí EU a šéfa schůzek euroskupiny by měl v budoucnu zastávat místopředseda Evropské komise odpovědný za finanční a hospodářské otázky, který by se odpovídal europarlamentu. Juncker se tak vyslovil pro podobný model, jaký platí při jednání ministrů zahraničí EU. Jejich jednání řídí místopředsedkyně komise a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Témata:  Jean-Claude Juncker EUR (euro) EU eurozóna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.