Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jucker chce, aby Rumunsko a Bulharsko rychle vstoupily Schengenu

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Rumunsko a Bulharsko by podle šéfa Evropské komise mělo urychleně vstoupit do Schengenu. Pomohlo by to zlepšení ochrany vnější hranice Evropské unie, míní Jean-Claude Juncker. Chce také vstup zemí Západního Balkánu do EU.

Plné členství v evropském prostoru bez vnitřních hranic si podle jeho názoru zaslouží také Chorvatsko ve chvíli, kdy splní všechny potřebné podmínky.

"Chceme-li více stability v našem sousedství, musíme pro Západní Balkán udržet věrohodnou perspektivu rozšíření," řekl Juncker europoslancům. Je podle něj jasné, že za jeho komise a stávajícího europarlamentu, tedy do roku 2019, se unie nerozšíří.

"Žádný kandidát není dostatečně připraven. Ale později bude mít EU větší počet než 27 členů," prohlásil Juncker v projevu ke stavu unie.

Kandidátské země si ale musí mít jako svou jasnou prioritu právní stát, nezávislé soudnictví a dodržování základních práv.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Rumunsko Bulharsko Schengen

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy