Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz chce zlepšit své šance, žádá další TV duel s Merkelovou. CDU je proti

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Předseda německých sociálních demokratů Martin Schulz usiluje o druhé televizní střetnutí s kancléřkou Angelou Merkelovou, aby zlepšil zatím nedobré šance své strany SPD na volební vítězství. Křesťanskodemokratická unie (CDU) dnes výzvu odmítla.

Podpora konzervativní unie CDU/CSU se pohybuje kolem 37 až 38 procent, sociální demokraté jsou na tom o zhruba 14 až 15 procentních bodů hůře.

Schulz (61) v úterý kancléřce zaslal dopis, v němž ji vyzval, aby se s ním utkala v druhém duelu, v němž by se probraly otázky, na které v tom prvním nebyl čas. Její CDU ale dnes vzkázala, že k tématu televizních střetnutí bylo vše řečeno a kancléřka to tak ponechá.

O možnosti, že by se spolu oba kandidáti na kancléře před televizními obrazovkami utkali vícekrát, se uvažovalo už dříve, Merkelová to ale striktně odmítla.

Podle kritiků se kancléřka, která vyjednávání o duelu považovala za běžné, snaží cíleně vyhýbat věcné debatě. Karikaturou na titulní straně na to začátkem září narážel i magazín Der Spiegel, který Merkelovou zobrazil jako boxerku těžké váhy, která podřimuje opřená o provazy zády ke svému soupeři.

Témata:  Martin Schulz Angela Merkelová volby v Německu

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy