Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajfun Talim se blíží k Tchaj-wanu, úřady varují lodě a ruší lety

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Tchaj-pej - K ostrovu Tchajwan se blíží mohutný tajfun Talim. Lijáky a vichr mají zasáhnout během dneška a čtvrtka metropoli Tchaj-pej a další města. Na bouři se připravují také čínské provincie Če-ťiang a Fu-ťien.

Tchajwanské úřady dnes vydaly varování pro posádky lodí a letecké společnosti ruší lety. "Tajfun Talim mění směr a je nepředvídatelný. Původně se předpokládalo, že zasáhne Tchaj-wan přímo, ale jeho dráha se změnila směrem více na severovýchod," prohlásil tchajwanský premiér William Laj.

Podle meteorologů může sever a severovýchod Tchaj-wanu zasáhnout vichr o rychlosti 137 kilometrů v hodině a v nárazech by mohl dosahovat až 173 kilometrů v hodině.

Do čínských provincií Če-ťiang a Fu-ťien má bouře dorazit ve čtvrtek večer nebo v pátek ráno. Preventivně zde bylo evakuováno přes 200.000 lidí. Pro Če-ťiang platí druhé nejvyšší varování na čtyřstupňové škále. V Šanghaji, která se nachází severně od provincie Če-ťiang, přestaly železnice prodávat jízdenky na stovky spojů. V pátek je tajfun Talim očekáván v Japonsku.

Témata:  Tchaj-Wan Čína počasí Tajfun

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.