reklama

Pchjongjang tvrdí, že 3. září testoval vodíkovou bombu miniaturizovanou tak, že jí může být vyzbrojena balistická raketa. Jihokorejská komise pro jadernou bezpečnost dnes uvedla, že ve vzorcích nebyly kromě radioaktivního izotopu Xe-133 nalezeny další izotopy, které jsou obvykle po jaderné explozi zachyceny.

Na základě dalších izotopů by bylo podle komise možné určit, jestli KLDR použila plutoniovou nálož, nebo bombu obsahující obohacený uran. Komise rovněž sdělila, že nenašla stopy tritia, které se používá při sestrojování silných termonukleárních (vodíkových) bomb.

Po prvním severokorejském testu z roku 2006 vědci odhalili ve vzduchu xenon a krypton, z čehož usoudili, že KLDR testovala plutoniovou bombu. Od té doby Severní Korea své testy zdokonalila, takže je radioaktivita na dálku hůř zachytitelná, napsala agentura AP.

Nová seizmická data z 3. září svědčí o explozi o síle asi 250 kilotun, uvedli analytici Frank Pabian, Joseph Bermudez a Jack Liu z institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse s tím, že původní odhad činil 120 kilotun TNT. Experti vycházeli mimo jiné ze satelitních snímků severokorejské testovací lokality, které ukazují četnější a rozsáhlejší sesuvy půdy než při předešlých pěti jaderných zkouškách. Síla pátého severokorejského jaderného testu z loňského září se odhaduje na 20 až 30 kilotun TNT.

V reakci na jaderný test z 3. září zpřísnila Rada bezpečnosti OSN tento týden sankce vůči Severní Koreji. Severokorejské ministerstvo zahraničí dnes sankce rezolutně odsoudilo a uvedlo, že jde o "naprostou hospodářskou blokádu" KLDR uvalenou na podnět Washingtonu, která má "zadusit" občany a vládu Severní Koreje. "Severní Korea zdvojnásobí své úsilí a zvýší své zbrojní kapacity, aby mohla bránit suverenitu země a její právo na existenci," uvedla severokorejská diplomacie.