reklama

Zatímco podle části lidí je přínos jeho plaveb pro kontakty "starého" a "nového" světa nezpochybnitelný, podle jiných se jeho lidé provinili násilím na domorodých obyvatelích, které začali Evropané po Kolumbově příjezdu masově zabíjet.

Zjevně protikolumbovské poselství nesly jak symbolicky krvavě červené ruce newyorské sochy, tak nápis "Nenávist nebude tolerována", který nechala správa parku odstranit. O tom, jak bude vypadat samotná nadživotní Kolumbova socha v budoucnu, se však bude rozhodovat na newyorské radnici.

Newyorský starosta Bill de Blasio nedávno rozhodl o vytvoření komise, která se bude zabývat pomníky historických postav, které jsou považovány za kontroverzní.

Reagoval tím na diskuse vyvolané odstraňováním soch generálů a jiných představitelů americké Konfederace, k němuž v poslední době sahají státy na jihovýchodě USA.

Samotný starosta největšího amerického města přitom prohlásil, že sochy by nemusely být rovnou odstraňovány a v některých případech by stačily doplňující tabulky s objasněním všech historických okolností.