reklama

Informovala o tom dnes agentura AFP, podle níž oběti pravděpodobně pocházely z lodi přeplněné rohingskými migranty, která v noci na dnešek na řece ztroskotala. Bangladéšská policie uvedla, že během nejnovější uprchlické vlny řeka Náf vyplavila již 84 mrtvol.

Barma Rohingy neuznává jako etnikum, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva. Nejnovější vlna násilí v Barmě začala, když povstalci z řad Rohingů 25. srpna zaútočili na několik desítek policejních stanic a vojenských stanovišť v barmském Arakanském státě. Armáda zahájila protiofenzivu.

Počet rohingských uprchlíků, kteří od 25. srpna utekli z Barmy do Bangladéše, vzrostl na 370.000. Bangladéšské úřady a humanitární organizace jejich příliv nezvládají.

Indonésie dnes vyslala do Bangladéše pro Rohingy čtyři letouny s 34 tunami pomoci, která zahrnuje rýži, stany, pitnou vodu a přikrývky. Ze Spojených arabských emirátů bylo do Bangladéše vypraveno letadlo se 110 tunami stanů, které dal k dispozici Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).