Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na útěku z Barmy do Bangladéše se utopilo už 84 muslimských Rohingů

Bangladéš
Bangladéš
Foto: CNN

Dháka - Muslimští Rohingové prchají z Barmy do Bangladéše přes řeku Náf, což mnozí zaplatí životem. V úterý večer a dnes ráno bylo nalezeno dalších devět mrtvých těl.

Informovala o tom dnes agentura AFP, podle níž oběti pravděpodobně pocházely z lodi přeplněné rohingskými migranty, která v noci na dnešek na řece ztroskotala. Bangladéšská policie uvedla, že během nejnovější uprchlické vlny řeka Náf vyplavila již 84 mrtvol.

Barma Rohingy neuznává jako etnikum, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva. Nejnovější vlna násilí v Barmě začala, když povstalci z řad Rohingů 25. srpna zaútočili na několik desítek policejních stanic a vojenských stanovišť v barmském Arakanském státě. Armáda zahájila protiofenzivu.

Počet rohingských uprchlíků, kteří od 25. srpna utekli z Barmy do Bangladéše, vzrostl na 370.000. Bangladéšské úřady a humanitární organizace jejich příliv nezvládají.

Indonésie dnes vyslala do Bangladéše pro Rohingy čtyři letouny s 34 tunami pomoci, která zahrnuje rýži, stany, pitnou vodu a přikrývky. Ze Spojených arabských emirátů bylo do Bangladéše vypraveno letadlo se 110 tunami stanů, které dal k dispozici Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Témata:  Barma Bangladéš humanitární krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy