Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostravský soud zamítl odvolání Petra Kramného v kauze křivého obvinění policistů

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Ostrava - Krajský soud v Ostravě dnes zamítl odvolání Petra Kramného v kauze křivého obvinění policisty, verdikt je pravomocný. Kramný podle obžaloby policisty nepravdivě nařknul, že ho během výslechu napadli.

Případem křivého obvinění policistů se zabýval Okresní soud v Ostravě loni v prosinci. Soudkyně tehdy uznala Kramného vinným vinným z křivého obvinění. Policistu, který jej vyslýchal, Kramný obvinil, že se vůči němu dopustil násilí.

Žádný trest ale soud Kramnému neuložil. Upustil od toho, protože 28 let vězení, jež už Kramný dostal za dvojnásobnou vraždu, je podle soudů trestem dostatečným.

Nařčení z křivého obvinění Kramný odmítal a tvrdil, že stížnost na údajné napadení sepsal jeho tehdejší advokát bez jeho vědomí. Z této obhajoby vycházel i odvolací soud a opět ji neuznal. Soudce se navíc pozastavil nad tím, že Kramný ani po opakovaných výzvách nezprostil dřívějšího advokáta mlčenlivosti, aby u soudu o okolnostech stížnosti mohl promluvit.

Ve stížnosti podané Generální inspekci bezpečnostních sborů je uvedeno, že policista Pavel Tvrdý Kramného uhodil do hlavy, až spadl na zem. Později jej údajně postavil ke zdi a dvakrát mu o ni hlavou udeřil. Podle okresního soudu Kramný jednal s úmyslem přivodit Tvrdému potíže v práci. Při prověřování stížnosti inspekce nezjistila, že by se Tvrdý násilí dopustil. Policista uvedl, že obvinění mělo vliv na jeho práci, protože byl krátce předtím povýšen a o údajném násilí se dozvěděli jeho podřízení.

Témata:  Petr Kramný Policie ČR soudy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.