reklama

Bratislava v poslední době opakovaně kritizovala dvojí kvalitu zboží, tuto praxi za nepřípustnou v EU v dnešním projevu v europarlamentu označil také předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker. „Chceme dosáhnout toho, aby výrobce dodával na evropský trh stejné potraviny. Už máme první příklady značkových piškotů nebo keksů. I drogistické zboží začíná být podobné, jaké se prodává v Rakousku," uvedla Matečná.

Podle ministryně firmy již nepoužívají stejný obal pro zboží s odlišným složením. „Firmy jsme motivovali k tomu, že když jde o stejný obal, obsah by měl mít stejný, anebo když je obsah rozdílný, ať je rozdílný také obal," řekla Matečná.

Slovensko již dříve provedlo analýzu zkoumaných potravin stejné značky, které se prodávají na Slovensku a v západní Evropě. „Až u 50 procent potravin jsme našli velké rozdíly. To byly rozdíly v obsahu přírodních surovin a aditiv. Ty (potraviny), co se prodávají směrem na západ od našich hranic, jsou podstatně kvalitnější. Mají méně umělých barviv a méně přidaných syntetických aditiv," uvedla.

Rozdíly v kvalitě výrobků, které se prodávají ve stejném obalu, prokázala také studie zadaná českým ministerstvem zemědělství.