Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli Irmě jsou bez proudu na Floridě miliony lidí, úřady hlásí další mrtvé

Hurikán Irma
Hurikán Irma
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Miami – I tři dny po řádění  hurikánu Irma zůstávají miliony lidí na Floridě bez elektřiny. Záchranáři stále nacházejí těla dalších obětí živlu. Část evakuovaných obyvatel se sice již mohla vrátit do svých domovů a zjišťuje stav škod, ale některým dosud úřady návrat neumožnily. 

„Nejdůležitější věcí, kterou nyní musíme pro lidi udělat, je vrátit jim elektřinu," řekl podle agentury AP floridský guvernér Rick Scott. Hurikán připravil o elektrický proud až 13 milionů obyvatel států Florida a Georgia, čímž způsobil jeden z největších výpadků v americké historii. Obyvatelé subtropické Floridy, kam se po přechodu bouře vrátilo obvyklé vedro, vlhko a hmyz, netrpělivě čekají na chvíli, kdy budou moci opět používat světlo, lednice či klimatizaci.

Zatím se obnovení dodávky proudu dočkalo okolo dvou milionů domácností. Na opravách poničeného elektrického vedení či transformátorů pracuje více než 50.000 techniků, z nichž řada přijela pomoci ze vzdálených oblastí - někteří až z Kalifornie či Kanady.

V úterý policie objevila těla několika osob, jejichž úmrtí souviselo s přechodem hurikánu. Tři lidé v Orlandu a jeden člověk v Miami se otrávili oxidem uhelnatým poté, co se nadýchali zplodin produkovaných generátory elektřiny, které si zapnuli ve svých domech. Mezi mrtvými je šest osob z domu s pečovatelskou službou.

Mezi nejhůře postižené oblasti patří ostrovy Florida Keys, jejichž někteří evakuovaní obyvatelé se podle televize CNN dosud nedostali ke svým domovům kvůli obavám úřadů o bezpečnost mostů. Mnozí z těch, kteří se již vrátili, našli své domy zcela zdevastované.

Ještě horší situace panuje v Karibiku v souostroví Malé Antily, kudy Irma prošla minulý týden jako hurikán nejsilnější páté kategorie a zabila zde více než 40 lidí. Tisíce obyvatel ostrovů Svatý Martin, Barbuda, Anguilla či Panenských ostrovů přišly o své domovy, některým se nedostávají potraviny či pitná voda, mnozí si stěžují na raketový růst cen nedostatkového základního zboží. Velkým problémem je rovněž rabování.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který je od úterý na návštěvě postižených karibských území, uvedl, že francouzskou část ostrova Svatý Martin by podle něj bylo třeba odzbrojit. "Na ostrově existuje chronický problém, a to jsou zbraně. Přál bych si, abychom ho mohli odzbrojit, bylo by to ku prospěchu ostrova," uvedl Macron. Podle něj „není normální", že na Svatém Martinu je v oběhu tolik zbraní. Obyvatele, které znepokojuje rabování, vyzval, aby se „v žádném případě sami nebránili". Do konce týdne slíbil příjezd 3000 příslušníků bezpečnostních složek, kteří mají přispět k obnovení klidu.

Témata:  Florida USA hurikán Irma

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy