Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladá atentátnice zaútočila v mešitě v Kamerunu, pět lidí zemřelo

Nigérie
Nigérie
Foto: Pixabay

Yaoundé – Mladá dívka opásaná výbušninami dnes v severním Kamerunu zabila pět věřících. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle místních úřadů bylo atentátnici asi 12 nebo 13 let. Do mešity v městečku Kolofata vstoupila při ranní modlitbě okolo páté hodiny místního času a odpálila výbušniny, které měla na svém těle, řekl Reuters guvernér města Midjiyawa Bakary. Při explozi přišlo o život pět věřících a útočnice.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, za podobnými incidenty ale často stojí teroristická skupina Boko Haram. Islamisté terorizují především severovýchod Nigérie a příhraniční oblasti okolních států. Začátkem roku 2015 Boko Haram ovládala území o velikosti Belgie, od té doby ale o značnou část zase přišla.

Islamisté do útoků stále častěji zapojují ženy a dívky. Některé mladé ženy, jež z této extremistické skupiny utekly, tvrdí, že islamisté dívky nutí k sebevražedným útokům s pomocí drog.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) minulý týden uvedla, že útoky Boko Haram si v Nigérii a v Kamerunu od dubna vyžádaly životy 381 civilistů, což je dvojnásobek oproti předchozím pěti měsícům.

Témata:  Boko Haram Kamerun Nigérie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy