Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký Senát nepodpořil omezení pravomoci prezidenta při akcích proti terorismu

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Prezidentské pravomoci při nařizování vojenských operací v zahraničí proti teroristickým skupinám omezeny nebudou. Rozhodl o tom dnes americký Senát.

Změnu, která by omezila zákon přijatý bezprostředně po útocích z 11. září 2001, podpořili opoziční demokraté. Podle nich dostává hlava státu příliš volnosti k ozbrojeným intervencím, aniž by se vážněji ohlížela na názor Kongresu.

Republikáni však novelu, která by omezovala intervenci pouze na půl roku a prodloužení umožňoval jen souhlas Kongresu, smetli ze stolu, kteří ovládají obě komory Kongresu. S návrhem přitom přišel republikánský senátor Rand Paul, který chtěl změnu zahrnout do každoročního zákona o vojenském rozpočtu.

„Měli bychom se postavit proti neoprávněné, nevyhlášené, neústavní válce. V tomto okamžiku neexistují žádná omezení pro válku," řekl Paul, který dostal podporu jen dvou svých spolustraníků.

Podle kritiků byl přijat k boji proti teroristické síti Al-Káida a jejím spojencům v Afghánistánu, ale teď je využíván k boji proti organizaci Islámský stát (IS), která v roce 2001 ještě neexistovala, a proti islamistům hlásícím se k Al-Káidě v Sýrii, Jemenu a jiných oblastech.

Témata:  USA Senát USA terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy