Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ 2017: V Rusku a Bělorusku začínají velké vojenské manévry

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva/Minsk - V západních regionech Ruska a v Bělorusku dnes začíná velké týdenní vojenské cvičení Západ 2017, které je pro Rusko vyvrcholením letošního výcviku a pro ruské sousedy a západní státy provokací a důvodem k obavám z nového tlaku Moskvy.

Strategické cvičení má podle ruských armádních špiček obranný charakter a není namířeno proti žádné třetí zemi. Zapojit se do něj má necelých 13.000 mužů, i když podle nedávného prohlášení německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové má jít až o 100.000 vojáků ve zbrani. Ruské ministerstvo obrany toto tvrzení odmítlo jako absurdní.

Velké manévry Ruska a Běloruska se konají každý druhý rok, na běloruské území se má tentokrát přesunout kolem tří tisíc ruských vojáků. K dispozici budou mít stovky tanků, děl a minometů, prostředků protivzdušné obrany, vrtulníků a letadel. Scénář předpokládá obranu před útokem ze západního směru, z fiktivních zemí nazvaných Vněšnorija, Besarabija a Lubenija.

Západní sousedé Ruska považují cvičení Západ 2017 za bezprostřední vojenské ohrožení. Ukrajina obvinila Moskvu, že hodlá své diverzní oddíly přesunout na ukrajinské území a využít je k sabotážím a provokacím. Ministři obrany Polska a Litvy dali najevo obavu, že Rusko a Bělorusko během cvičení obsadí část polského a litevského území.

Spojené státy preventivně přesunuly do Pobaltí 600 příslušníků výsadkových jednotek a převzaly ochranu vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga zachovává aliance klid, ale "je na pozoru".

Moskva útočné záměry popírá, zvlášť energicky ujišťuje cizinu o ryze cvičné povaze manévrů běloruská vláda. "Nic neskrýváme a skrývat ani nesmíme. Pokud státy NATO chtějí na našem cvičení být, budou vítány," řekl nedávno běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podle informací ruského tisku byli na cvičení pozváni pozorovatelé z Ukrajiny, Polska, Švédska, Norska a tří pobaltských států a zástupci několika mezinárodních organizací.

Témata:  Ruská armáda Rusko Bělorusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy