reklama

Zákon ve středu na mimořádném zasedání prohlasovalo 117 poslanců z vládních stran Hlas Tuniska (Nidá Túnis) a islamistické Strany obnovy (Ennahda). Spornou amnestii navrhl prezident Kaíd Sibsí, který byl v bin Alího éře sám úředníkem.

Opozice to označila za zradu revoluce z roku 2011, která zahájila demokratizační vlnu známou jako arabské jaro. "Blahopřeji vám k návratu diktátorského státu a usmíření se zkorumpovanými. Tunisané vám neodpustí," řekl na adresu vlády další představitel opozice.

Svědci vypověděli, že policie bila demonstranty, kteří kvůli amnestii provolávali hesla proti vládě a prezidentovi.

Tunisko před šesti lety odstartovalo takzvané arabské jaro. Revoluce v Tunisku vypukla koncem roku 2010, kdy se kvůli špatným životním podmínkám upálil mladík Muhammad Buazízí. Poté se rozšířily demonstrace zejména proti nezaměstnanosti, ale i korupci a nerovnosti. Nepokoje 14. ledna 2011 přiměly odstoupit bin Alího, který po 24 letech vlády uprchl do Saúdské Arábie.

Tunisko je považováno za jedinou zemi, které arabské jaro přineslo demokracii. Nenaplnily se ale zatím naděje, že se zlepší ekonomická a sociální situace obyvatel.