Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud ve Francii neuznal jméno s vlnovkou nad písmenem "n"

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Brest - Francouzský soud odmítl uznat narozenému dítěti jméno Fañch s odůvodněním, že vlnovka nad písmenem "n" se neslučuje s francouzštinou. Otec dítěte oznámil, že hodlá proti rozsudku bojovat.

Ve Francii platí od roku 1994 zvláštní zákon o ochraně francouzského jazyka, který má francouzštinu chránit před cizími vlivy, zejména před angličtinou.

"Zásada, podle níž jsou jména dítěte vybírána otcem a matkou, musí mít své hranice když jde o pravopis, jenž obsahuje diakritické znaménko, které francouzský jazyk nezná," zdůvodnil své rozhodnutí soud ve městě Quimper. Akceptování jména by údajně znamenalo porušení "vůle právního státu udržet jednotu země a rovnost bez rozdílu původu".

Diakritické znaménko užívané například ve španělštině přitom patří i do bretonštiny, kterou se dorozumí půl milionu Francouzů. Agentura AFP dodala, že stejné křestní jméno jako chlapec mají dva bretonští spisovatelé: Fañch Peru a Fañch Broudig.

Témata:  Francie jazyky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.