Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsme ve studené válce? Ruský diplomat otevřeně popsal vztahy mezi Washingtonem a Moskvou

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Rjabkov novinářům sdělil, že stát zásadně nesouhlasí s americkými sankcemi uvalenými na Moskvu, ale napětí mezi zeměmi se nedá rovnat se situací během studené války. Dodal však, že Rusko a USA musí obnovit své dohody o prevenci nehod na moři a ve vzduchu.

Japonským a čínským médiím Rjabkov řekl, že Moskva i Washighton mají desítky let zkušeností, jak přešlapovat na okraji rozepře, ale nikdy nedopustit otevřený válečný konflikt. "Nemyslím si, že jsme ve stavu nové studené války, protože neexistují důvody pro studenou válku ve starém smyslu slova, což znamená konfrontaci mezi systémy a ideologiemi, ideologická rivalita," řekl Rjabkov.

Vztahy mezi Ruskem a USA se přiostřily během ukrajinské krize a anexe Krymu, válce v Sýrii, ale i panující pozření na ruské intervence do americký prezidentských voleb. Podle Rjabkova se sankce dotkly asi 400 institucí a 200 osob, převážně podnikatelů. Popřel také jakékoliv zásahy do voleb a nazval to "kolektivním šílenstvím Američanů".

Předmětem sporů je i válka v Sýrii, ke které Rjabkov řekl, že Kreml se chová velmi zdrženlivě a snaží se minimalizovat dopady, které by mohly způsobit nestabilitu regionu. Moskva reagovala na sankce tak, že radikálně snížila personál na americkém konzulátu v hlavním městě. To se však USA nelíbilo a na dobu neurčitou pozastavili vydávání víz ruským občanům.

"Tím, že zbavují ruské občany možnosti získat víza svobodně a snadno, Spojené státy jdou samy proti své ideologii," kritizuje krok USA Rjabkov. Podle něj začnou mnozí slavit otevřením lahve šampaňského a připijí si na úpadek Washingtonu, pro jiné je to však smutná zpráva, protože se ukazuje, že americké hodnoty a benefity nemusejí být ty správné.

Protiruské sankce sleduje s určitým znepokojením i Evropská komise, sdělil v pondělí její mluvčí. Server Politico uvedl, že podle interních poznámek, přichystaných pro členy komise, by nynější podoba amerických protiruských sankcí mohla mít negativní dopady na evropské energetické společnosti.

Témata:  Rusko USA protiruské sankce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy